23. 03. 2018. u 11.31

Autor Tema: Osnivanje zajednice etažnih vlasnika (ZEV)  (Pročitano 9052 puta)

admin

 • Administrator
 • Starosjedilac
 • *****
 • Poruke: 1599
  • Javna tribina građana Pala
Osnivanje zajednice etažnih vlasnika (ZEV)
« poslato: 11. 04. 2012. u 12.01 »
**Napomena administratora**: Potrebni dokumenti za registraciju ZEV su izdvojeni u zasebnu temu Zahtjev za upis – neophodni dokumenti za registraciju ZEV


U oktobru prošle godine na snagu je stupio novi zakon o održavanju stambenih zgrada. Zakonom je predviđeno osnivanje zajednice etažnih vlasnika za jednu ili više zgrada koje će voditi računa o održavanju i korištenju stambene zgrade.

Zajednica etažnih vlasnika je nova institucija u stambenom sistemu Republike Srpske, i, kao takva od velikog je značaja za očuvanje i zaštitu stambenog fonda u uslovima privatizacije stanova i posebnih dijelova zgrada - koji su bili u državnoj svojini, u okolnostima uspostavljanja novih vlasničkih odnosa u stambenoj zgradi.

Zakonom o održavanju stambenih zgrada (Službeni glasnik RS br. 16/02 i 65/03), propisana je obaveza etažnih vlasnika da osnuju zajednice u svim stambenim zgradama u etažnoj svojini, a sve u cilju održavanja zajedničkih dijelova zgrade i obezbjeđivanja i korištenja finansijskih sredstava za održavanje istih.

Donošenjem i stupanjem na snagu navedenog zakona, kao i Pravilnika o  upisu u registar zajednica etažnih vlasnika stambenih zgrada (Službeni glasnik RS br. 74/03 ), ostvarene su pravne pretpostavke i uslovi za osnivanje i upis u registar zajednica.

Stupanjem na snagu  Zakona o održavanju zgrada (Službeni glasnik RS br. 101/11), prestao je da važi Zakon o održavanju stambenih zgrada koji je donesen 2002. godine, s tim da registarski organ vrši upise u registar zajednica - na način, i pod uslovima propisanim Pravilnikom o upisu u registar zajednica etažnih vlasnika stambenih zgrada iz 2003. godine.

U opštini Pale proces registracije zajednice etažnih vlasnika je u toku.

Izvor: Palelive

« Posljednja izmjena: 25. 07. 2012. u 08.16 admin »
Arhimed: "Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomjeriću svijet"!!!

admin

 • Administrator
 • Starosjedilac
 • *****
 • Poruke: 1599
  • Javna tribina građana Pala
Odg: Osnivanje zajednice etažnih vlasnika
« Odgovor #1 poslato: 11. 04. 2012. u 12.51 »
Poštovani sugrađani,

Obzirom da je Zajednica etažnih vlasnika (ZEV) veoma bitna za adekvatno održavanje zgrada, pokrenuo sam ovu temu da u detalje razmotrimo sve bitne stavke vezane za registraciju iste: prikupljanje potrebne dokumentacije, objašnjena vezana za takse, ugovor o osnivanju, pečat, žiro računa i sl. Cijenim da to sve jednostavno izgleda prema riječima gospodina Čeremidžića ali iz informacija koje sam dobio od jednog prijatelja, to nije baš tako jednostavan proces.

Pošto nisam upoznat oko procedure za registraciju iste, molio bih one korisnike koji su je već formirali, da ovdje prenesu svoja iskustva i daju savjete. Izgleda da je potrebno pripremiti i neke ugovore pa ne bi bilo loše da postavite primjere u elektronskoj formi da ostali sugrađani (koji je planiraju formirati) to mogu iskoristiti a da im ujedno i olakšate proces. Neko pominje i neki završni račun a pošto nemam tih informacija, molim korisnike koji su upoznati sa pojedinostima, da nam to objasne. Ja ću sada postaviti ovdje važeći Zakon o održavanju zgrada pa isti možete i skinuti ako vam zatreba.

Takođe sam dobio informacije od članova nekih registrovanih zajednica, da naplata često ide loše pa sam zato odlučio da u okviru javne tribine građana Pala otvorim potforum Zajednice etažnih vlasnika na kojem će svaka registrovana zajednica moći otvoriti temu za svoju zgradu (npr. Zajednica etažnih vlasnika zgrade Milana Simovića bb). U toj temi će predsjednik zajednice (ili ovlašteni član) moći ostavljati informacije o uplatama, dugovanjima, troškovima za održavanje i sl. tako da svaki član zgrade može da u svakom trenutku ima  uvid u dugovanja ili izdatke za troškove održavanja. Tu će se naći i sva obavještenja za stanare te zgrade. To će biti mjesto gdje će se vidjeti i dužnici a to bi ih trebalo natjerati da redovno plaćaju.

Naravno, da bismo izbjegli bilo kakvu odgovornost, za otvaranje takve teme biće potrebno je dostaviti pismenu saglasnost zajednice etažnih vlasnika (ovlastićemo nekog od korisnika da iste prikuplja). Kada se tema formira, biće napravljen nalog ovlaštenom korisniku da administrira informacije vezane za njegovu zajednicu.

Slobodno pošaljite se druge prijedloge koje imate a vezano za ovu temu.

P.S. Zakon je skinut sa sajta Narodne skupštine RS
« Posljednja izmjena: 12. 04. 2012. u 00.42 admin »
Arhimed: "Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomjeriću svijet"!!!

admin

 • Administrator
 • Starosjedilac
 • *****
 • Poruke: 1599
  • Javna tribina građana Pala
Odg: Osnivanje zajednice etažnih vlasnika
« Odgovor #2 poslato: 12. 04. 2012. u 00.20 »
Nije mi izlazio iz glave završni račun za ZEV i cilju pronalaska potrebne informacije, po ko zna koji put sam konsultovao svog dobrog prijatelja www.google.com .
I naletih na pravo iznenađenje.  :o Nisam mogao vjerovati da nas ima i ovakvih. Jedan od najboljih primjera građanske odgovornosti do sada koji sam vidio vezano za ove stvari.

Zajednica etažnih vlasnika iz Ugljevika je napravila svoj sajt http://zajednicaugljevik.net16.net/ i na njemu postavljaju sve važne informacije za njihovu ZEV. Svaka im čast na trudu a pogotovu na transparetnosti u radu.

Uglavnom, dostavljam vam par korisnih informacija sa tog sajta a koje nije pominjao gospodin Čeremidžić. Svaka ZEV je na kraju godine u obavezi da uradi završni obračun i plaća se naknada APIF-u i koja je sa 58,50 KM uvećana na 80,00 KM. Tamo stoji i informacija da je dosadašnja pojednostavljena praksa kod izrade Godišnjeg obračuna, sada zakomplikovana činjenicom da je pored Bilansa stanja i Bilansa uspjeha, potrebno dostaviti sve obrasce (potrudićemo se saznati i koji su to obrasci kao i postaviti primjere popunjenih Bilansa stanja i Bilansa uspjeha). Pretpostavljam da je sve to dostavljano u Poresku upravu?

Eto, izgleda da nam gospodin Čeremidžić mora dostaviti još informacija. Vidim da je potrebno imati i statut pa pretpostavljam da se to dobija u opštini?

Ja ću pokušati napraviti jedan primjer za jedan ZEV u okviru potforuma Zajednice etažnih vlasnika pa svaka ZEV sa Pala koja buda htjela da na ovaj način komunicira sa svojim članovima je dobrodošla i dobiće punu podršku.

Ako su ovi iz Ugljevika pioniri u ovoj oblasti, za šta im stvarno treba odati priznanje, hajdemo mi sa Pala biti primjer u organizovanju svih zajednica na jednom mjestu pa da se mogu razmjenjivati iskustva. Vjerujem da bi našu dobru praksu pratile i druge opštine u RS.

« Posljednja izmjena: 12. 04. 2012. u 00.29 admin »
Arhimed: "Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomjeriću svijet"!!!

admin

 • Administrator
 • Starosjedilac
 • *****
 • Poruke: 1599
  • Javna tribina građana Pala
Odg: Osnivanje zajednice etažnih vlasnika (ZEV)
« Odgovor #3 poslato: 17. 04. 2012. u 09.33 »
Osnivački akti:

1.   Ugovor o osnivanju zajednice i imenovanju organa upravljanja,  odnosno organa koji će zastupati zajednicu
Na prvoj sjednici etažnih vlasnika stanova,kojom presjedava inicijativni  odbor,obrazlažu se razlozi za formiranje zajednice navodeći odredbe zakona  koje definišu tu oblast i usvaja se odluka o osnivanju zajednice.
Većinom glasova prisutnih biraju se organi upravljanja zajednicom.  Sačinjava se zapisnik sa sjednice u kojem se navodi dnevni red,broj prisutnih  stanara,odluke i zaključci.


2.   Utvrđivanje i usvajanje Statuta zajednice

 Takođe,na prvoj sjednicu utvđuje se i usvaja Statut zajednice koji treba  da definiše sledeće:
 - naziv i sjedište zajednice,
 - djelatnost zajednice,
 - ovlaštenje zajednice u platnom prometu,
 - imovinu zajednice i poslovne knjige,
 - predstavljanje i zastupanje zajednice,
 - prava i obaveze članova zajednice,
 - utvrdi organe zajednice i njihovu nadležnost,
 - definiše planove i programe zajednice.


3.   Podnošenje zahtjeva za upis u registar zajednica etažnih vlasnika

 Zahtjev se podnosi na obrascu RO-1 (čl.11. Pravilnika), Prijava za upis u  registar osnivanja zajednica etažnih vlasnika koje možete kupiti u knjižari.
 Uz prijavu se prilažu sledeće isprave i dokazi:
 - popunjene obrasce registarskih lista,
 - osnivački akt zajednice,
 - ovjereni spisak članova zajednice,
 - odluku o imenovanju zastupnika zajednice,
 - ovjereni potpis lica ovlaštenih za zastupanje,
 - tekst oglasa o objavljivanju upisa u službenom biltenu opštine,
 - dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi,
 - dokaz o plaćenoj naknadi za objavljivanje oglasa.

Izvor
Arhimed: "Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomjeriću svijet"!!!

admin

 • Administrator
 • Starosjedilac
 • *****
 • Poruke: 1599
  • Javna tribina građana Pala
Odg: Osnivanje zajednice etažnih vlasnika (ZEV)
« Odgovor #4 poslato: 17. 04. 2012. u 14.29 »
Pitanja iz komentara na vijest sa Palelajva.
Citat
Zakonom se propisuje obaveza registracije zajednica , a da istovremeno nisu riješena sledeća pitanja:
1. mora li zajednica imati fiskalnu kasu
2. kako se naplaćuju i uplačuju mjesečne obaveze vlasnika stanova i poslovnih prostora, _
3. jeli zajednica obavezna praviti završni račun i predavati ga APIF-u
4. ako neko NEĆE da uplaćuje obaveze šta mu se može pravno uraditi , a da on obaveze izmiri,
5. čije je dvorište zgrade , jer niko nikome ne može ništa za stvaranje nereda , parkiranja, otvaranja kafanskih bašti, buka idr...

Odgovori:
Citat
1. mora li zajednica imati fiskalnu kasu

Ne mora!
Citat
2. Kako se naplaćuju i uplačuju mjesečne obaveze vlasnika stanova i poslovnih prostora?

Uplatom na žiro račun ZEV a prema:

Član 35.

(1) Etažni vlasnici su dužni kao akontaciju za troškove održavanja, poboljšanje kvaliteta zgrade i za stvaranje zajedničke rezerve iz člana 34. ovog zakona plaćati, najkasnije do petnaestog u mjesecu za tekući mjesec, mjesečni iznos na račun zajednice, koji utvrđuje skupština zajednice na način određen ovim zakonom, a koji ne može biti manji od 0,2 konvertibilnih maraka po 1 m2 korisne površine.
(2) Etažni vlasnici poslovnih prostorija i stanova u kojima se obavlja poslovna djelatnost u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, naknadu iz stava 1. ovog člana plaćaju u dvostrukom iznosu.

Citat
3. jeli zajednica obavezna praviti završni račun i predavati ga APIF-u
Odgovor je već pomenut u prethodnim porukama ali evo ponovo.

Uglavnom, dostavljam vam par korisnih informacija sa tog sajta a koje nije pominjao gospodin Čeremidžić. Svaka ZEV je na kraju godine u obavezi da uradi završni obračun i plaća se naknada APIF-u i koja je sa 58,50 KM uvećana na 80,00 KM. Tamo stoji i informacija da je dosadašnja pojednostavljena praksa kod izrade Godišnjeg obračuna, sada zakomplikovana činjenicom da je pored Bilansa stanja i Bilansa uspjeha, potrebno dostaviti sve obrasce (potrudićemo se saznati i koji su to obrasci kao i postaviti primjere popunjenih Bilansa stanja i Bilansa uspjeha). Pretpostavljam da je sve to dostavljano u Poresku upravu?

Citat
4. ako neko NEĆE da uplaćuje obaveze šta mu se može pravno uraditi , a da on obaveze izmiri,

U skladu sa:

Član 41.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 300 KM do 3.000 KM kazniće se za prekršaj etažni vlasnik, odnosno korisnik posebnog dijela zgrade ako:
a) koristi poseban ili zajednički dio zgrade na način koji je suprotan njegovoj svrsi i namjeni ili kojim se prouzrokuje šteta u zgradi, odnosno njenim posebnim i zajedničkim dijelovima ili ometaju ostali korisnici u mirnom korištenju posebnih, odnosno zajedničkih dijelova zgrade  (član 5),
b) ne omogući iz svog posebnog dijela zgrade obavljanje neophodnih radova u mjeri koja je potrebna za otklanjanje radova hitnih intervencija radi otklanjanja opasnosti po život i zdravlje ljudi i materijalnih dobara (član 16),
v) ne vrši investiciono održavanje svog posebnog dijela zgrade, odnosno ako bez odlaganja ne otkloni kvar u svom posebnom dijelu zgrade kojim se nanosi šteta drugim posebnim ili zajedničkim dijelovima zgrade ili dovodi u pitanje njihovo funkcionisanje (član 10),
g) zbog neopravdanih razloga izbjegava osnivanje zajednice (čl. 4. i 18.    stav 2) i
d) ne ispunjava obaveze iz odluka zajednice koje se odnose na plaćanje troškova održavanja zgrade (član 34).
(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM, ako je etažni vlasnik ili korisnik posebnog dijela zgrade pravno lice.

Citat
5. čije je dvorište zgrade , jer niko nikome ne može ništa za stvaranje nereda , parkiranja, otvaranja kafanskih bašti, buka idr...

Mislim da je ovo iz domena Komunalne policije.
« Posljednja izmjena: 17. 04. 2012. u 15.48 admin »
Arhimed: "Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomjeriću svijet"!!!

admin

 • Administrator
 • Starosjedilac
 • *****
 • Poruke: 1599
  • Javna tribina građana Pala
Odg: Osnivanje zajednice etažnih vlasnika (ZEV)
« Odgovor #5 poslato: 18. 04. 2012. u 09.03 »
Današnji članak na Palelajvu donosi sljedeće bitne informacije:

 • Rok za registrovanje zajednica etažnih vlasnika je oktobar ove godine i ukoliko se iste ne registruju do tog perioda, slijede kazne u rasponu od 300 KM do 3000 KM
 • Zgrade koji imaju ugovor o održavanju zgrade sa firmom Pale stan takođe su u obavezi registrovati ZEV ali održavanje mogu povjeriti firmi Pale stan ukoliko su zadovoljni sa njihovim radom
« Posljednja izmjena: 30. 05. 2012. u 12.13 admin »
Arhimed: "Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomjeriću svijet"!!!

admin

 • Administrator
 • Starosjedilac
 • *****
 • Poruke: 1599
  • Javna tribina građana Pala
Odg: Osnivanje zajednice etažnih vlasnika (ZEV)
« Odgovor #6 poslato: 20. 04. 2012. u 13.49 »
Lažno dobročinstvo zakonodavaca!!!

Sada gledam nešto ove naknade za završni račun. Umjesto da se stimuliše formiranje zajednica etažnih vlasnika oni povećali naknadu i našli način da "legalno izvuku" još para od građana. Ko je nadležan za povećanje naknade APIF-u?

Trebala bi se pokrenuti peticija za smanjenje iznosa naknade ili bar da se vrate troškovi na prijašnje stanje.

Svaka ZEV je na kraju godine u obavezi da uradi završni obračun i plaća se naknada APIF-u i koja je sa 58,50 KM uvećana na 80,00 KM.
Arhimed: "Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomjeriću svijet"!!!

admin

 • Administrator
 • Starosjedilac
 • *****
 • Poruke: 1599
  • Javna tribina građana Pala
Odg: Osnivanje zajednice etažnih vlasnika (ZEV)
« Odgovor #7 poslato: 10. 05. 2012. u 08.14 »
Izgleda da su incijative pokrenute na Javnoj tribini građana Pala djelovale "stimulativno" na Odjeljenje za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove jer su postavili sljedeću informaciju na Internet prezentaciji Opštine Pale:
Zakonski okviri i uputstva za registraciju ZEV.
Ovim putem želimo da ih pohvalimo uz molbu da na sajt postave sljedeće "šablone" u elektronskom obliku:
 • Šablon(MS WORD templejt) osnivačkog akta zajednice
 • Šablon(MS WORD templejt)  zapisnika sa osnivačkog sastanka
 • Šablon(MS WORD templejt) odluke o imenovanju zastupnika
Tako da građani mogu iste samo "preuzeti" sa sajta Opštine u vidu "šablona" i popuniti prazna mjesta (da sada ne bi izmišljali toplu vodu).

Idealno bi bilo kada bi na sajtu postojali skenirani primjeri popunjenih potrebnih formulara i ostale dokumentacije a sve da se građanima olakša sam postupak registracije. Bilo bi poželjno postaviti i primjer Kućnog reda koji bi bio adekvatan za jednu Zajednicu etažnih vlasnika.

Svaka čast za do sada odrađeno.

Ispod možete pronaći sadržaj sa pomenutog linka.

P.S. Nadam se da će nadležni za Komunalnu policiju postupiti slično kao i Odjeljenje za prostorno uređenje i pregledati inicijative Javne tribine u vezi sa ovim službom.

-----------
Надлежни орган :

Општина Пале, Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове (канцеларија број 22.) води Регистар и врши уписе у складу са  Правилником  о упису у регистар заједница зграда са обрасцима аката за јединствену примјену Закона о одржавању зграда („Сл.гласник Републике Српске“, број:27/12 )

Заједница етажних власника:

Промјеном власничких односа на стамбеним зградама који су регулисани Законом  о одржавању зграда ( „Сл.гласник Републике Српске“, број:101/11) етажни власници у циљу располагања и управљања зградом подносе захтјев за упис у регистар оснивања заједнице етажних власника .

Етажним власником сматра се власник стана, пословне просторије или гараже као посебног дијела зграде као и носилац права располагања на посебном дијелу зграде у државној својини .

Заједница етажних власника, у смислу одредаба Закона о одржавању зграда представља облик организовања етажних власника  ради обављања послова управљања зградом.

Управљање зградом сматра се одлучивање о кориштењу и одржавању заједничких дијелова зграде, обезбеђивању и кориштењу финансијских средстава за одржавање заједничких дијелова зграде и другим питањима од значаја за кориштење и одржавање зграде.

Члан 23. Закона о одржавању зграда регулише да је заједница правно лице у пословима који се односе на управљање зградом и уписује у регистар заједнице етажних власника.

У регистар заједница уписују се оснивање и престанак заједнице, статусне промјене, односно промјене облика организовања заједнице и подаци о заједници значајни за правни промет.

У члану 21. наведеног закона је прецизно наведено шта садржи оснивачки акт, односно Уговор о оснивању заједнице, гдје се на првој страници уговора наводе имена оснивача са назнаком адресе и ЈМБГ, а на задњој страници њихови лични потписи за физичка лица, односно назив фирме, ЈИБ и сједиште заједничара за правна лица.

Наведени закон такође регулише да се заједница оснива за једну или више  зграда или дио зграде, као што је ламела или улаз који представља грађевинску или функционалну цјелину, у року од годину дана од дана ступања на снагу Закона, да се може основати када најмање 51% етажних власника потпише уговор о оснивању заједнице, те да је орган управљања заједницом Скупштина етажних власника, а да заједница која има више од 10 етажних власника,може имати Управни одбор.

Захтјев за упис – неопходни документи :

Да би се заједница регистровала,потребно је да странка, односно овлаштено лице заједнице уради сљедеће:

1.  прибави комплет образаца за упис у регистар оснивања заједнице етажних власника зграде –  (обрасци доступни  у књижарама).

2. из комплета образаца попунити само пријаву за упис у регистар, односно образац „PO-1“ ( пријава се предаје у два примјерка, један за заједницу, а други за регистарски орган (сва појашњења доступна у канцеларији број 22)


Уз пријаву за упис подносе се и сљедећи документи

1. оснивачки акт заједнице -Уговор о оснивању заједнице етажних власника (4 примјерка)

2.  овјерен списак чланова заједнице   ( 2 примјерка)

3. записник са оснивачког састанка са избором предсједника скупштине и чланова управног одбора (ако заједница има више од 10 чланова ) – 2 примјерка

4.  овјерен потпис лица овлаштених за заступање , образац „PO-5“ ( прибавља се у пријемној канцеларији-протоколу општине Пале)  - 2 примјерка ( такса за овјеру потписа износи 3,00 КМ + 3,00 КМ)

5.  одлука о именовању заступника заједнице ( 2 примјерка)

6. попуњен образац регистарског листа - образац „PO-3“  ( у 3 примјерка како је назначено у обрасцима из књижаре )

7. текст огласа о објављивању уписа - образац „PO-4“ (у 3 примјерка како је назначено у обрасцима из књижаре )

8. доказ о плаћеној административној такси у износу од 100,00 КМ ( прибавља се у пријемној канцеларији општине   + 2,00 КМ за поднешени захтјев )


Комплетна документација се предаје на шалтер пријемне канцеларије општине сваким радним даном од 8 до 16 часова.

Од дана комплетирања предмета,  рачуна се законски рок од 30 дана за рјешавање захтјева, a обзиром на законску обавезу да се у што краћем року оснују заједнице етажних власника (20. октобар 2012.),  општина Пале ће максимално убрзати рјешавање ових захтјева.
« Posljednja izmjena: 10. 05. 2012. u 16.00 admin »
Arhimed: "Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomjeriću svijet"!!!

admin

 • Administrator
 • Starosjedilac
 • *****
 • Poruke: 1599
  • Javna tribina građana Pala
Odg: Osnivanje zajednice etažnih vlasnika (ZEV)
« Odgovor #8 poslato: 17. 05. 2012. u 12.30 »
Poziv na saradnju zajednicama etažnih vlasnika

Vršilac dužnosti direktora Akcionarskog društva "Pale-stan" Vera Cicović pozvala je sve novoformirane zajednice etažnih vlasnika na saradnju kako bi zajednički kvalitetno održavali sve stambene zgrade u Palama.

"Iako je novim Zakonom o održavanju zgrada propisano da do kraja godine budu osnovane zajednice etažnih vlasnika, koje uglavnom upravlja zgradom, smatramo da ne postoji problem dalje saradnje sa već udruženim korisnicima njihovih usluga", rekla je Cicovićeva Srni.

Ona kaže da je interes za udruživanje i ostvarivanje ugovorenog odnosa sa zajednicama etažnih vlasnika od velikog interesa, jer je "Pale-stan" jedino preduzeće koje je registrovano za održavanje zajedničkih dijelova stambenih zgrada.

Cicovićeva je nagalsila da im u radu veliku podršku pruža opština Pale, a posebno Odjeljenje stambeno-komunalnih poslova gdje se registruju zajednice etažnih vlasnika, koje se upućuju na udruživanje i zaključivanje ugovora sa "Pale-stanom".

Ona je istakla da je "Pale-stan" u prošloj godini uspješno izvršio sve intervencije kojih je po zahtjevima stanara bilo 160, a otklonjeni su i svi uočeni nedostaci, popravke krovova, vrata, elektro i vodo instalacija, skidanje ledenica, kao i dezinfekcija, dezinskecija i deratizacija zajedničkih prostorija u zgradi.

"U ovoj godini imali smo 49 zahtjeva građanja za otklanjanje problema, ne računajući intervencije koje su nastale u vrijeme velikih snježnih padavina", rekla je Cicovićeva i dodala da "Pale-stan" održava oko 750 stambenih jedinica.

Cicovićeva je napomenula da je "Pale-stan" osnovan odlukom Skupštine opštine Pale 1999. godine, kao javno stambeno preduzeće, a od 2008. godine registrovani su kao Akcionarsko društvo i uglavnom se bavi održavanjem zajedničkih dijelova stambenih zgrada sa garažama i poslovnih zgrada.

Izvor: Palelive
« Posljednja izmjena: 17. 05. 2012. u 12.36 admin »
Arhimed: "Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomjeriću svijet"!!!

admin

 • Administrator
 • Starosjedilac
 • *****
 • Poruke: 1599
  • Javna tribina građana Pala
Odg: Osnivanje zajednice etažnih vlasnika (ZEV)
« Odgovor #9 poslato: 24. 05. 2012. u 10.36 »
Prema komentarima na vijest vezanu za Pale Stan postavljenu na Palelajvu, na površinu je isplivala loša politika koju vodi ova firma.

Iz iskustva znam da je pristup strankama od strane VD direktorke poprilično neprofesionalan i smatram da ne postoji neka strategija ove firme. Prije svega što se uplatom na račun Pale stana ne stvaraju nikakve obaveze. Da bi im Pale stan pružio usluge, korisnici se nekad moraju obraćati Komunalnoj policiji sa ciljem da ona natjera Pale stan da ispune obaveze prema korisnicima.

Tako se ne stvara ugled firme ili gradi povjerenje.

U suštini, da imaju imalo vizije, radili bi po sljedećem principu:

Za svaku ZEV bi napravili karticu i sredstva koja uplaćuju bi stajala na toj kartici (odredilo bi se neka mjesečna naknada koja bi se skidala od mjesečnih uplata a ostatak sredstava bio vezan za karticu korisnika). Nakon svake intervencije, predsjednik ZEV bi odobrio intervenciju i prenos iznosa sa kartice a koji je jednak iznosu troškova intervencije. Ostatak sredstava koja uplate članovi ZEV bi stajali na kartici do sljedeće intervencije.

Pored toga bi bilo potrebno napraviti "set usluga" koje bi uključivale održavanje higijene u stubištu i održavanje instalacija (eventualno i održavanje liftova ako koja zgrada ima) i bile bi niže za one ZEV koje potpišu ugovor sa Pale stanom.

Ovim bi se postiglo da Pale stan obezbjedi da je siguran "izvođač radova" (a ne neka druga firma), dok bi ZEV dobile kvalitetnu uslugu za nižu cijenu.
« Posljednja izmjena: 24. 05. 2012. u 20.28 admin »
Arhimed: "Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomjeriću svijet"!!!

Kosta

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 10
Odg: Osnivanje zajednice etažnih vlasnika (ZEV)
« Odgovor #10 poslato: 27. 05. 2012. u 21.51 »
Nakon mojih komentara na Palelajvu, evo, da napišem nekoliko roječi po ovoj temi i na ovom forumu. Mislim da Pale stan, u sadašnjem obliku organizovanja, ne može pružiti nikakvu ozbiljniju uslugu vlasnicima odnosno korisnicima stanova i poslovnog prostora, a pogotovo bilo kojoj zajednici etažnih vlasnika. Ko je bio u prilici da pročita njihov izvještaj o radu u 2011.godini sigurno će se složiti sa mojom konstatcijom. Više od 70% raspoloživih sredstava utošeno je na plate i druga lična primanja, sa značajnim dugom za poreze i doprinose. Od ukupno četvoro zaposlenih troje radi isključivo administrativne poslove i uz to nemaju lice sa odgovarajućom licencom za računovodstvene poslove. O bilo kakvom kvalitetnom tekućem, a pogotovo investicionom održavanju stambenog fonda u ovakvim uslovima ne može se ni govoriti. Mislim da bi zajednice etažnih vlasnika imale interes za saradnju samo sa organizacijom koja bi kadrovski i organizaciono bila osposobljena da obezbijedi kvalitetne programe investicionog i tekućeg održavanja kompletnog stambenog fonda i svakog objekta pojedinačno, pouzdanu evidenciju o raspoloživim sredstvima svakog udružioca, detaljne evidencije po vrstama i vrijednosti izvedenih radova po svim objektima (u smislu onoga što je predložio Admin),uslove i način korištenja udruženih a neutrošenih sredstava, kvalitetno provođenje postupka ustupanja radova, blagovremene hitne idruge intervencije na objektima, kvalitetan nadzor na izvođenju radova i sl. Cijena svih tih poslova bi trebala biti prihvatljiva za sve udružioce i prije svega prethodno precizno definisana.Ovakav Pale stan to sigurno ne može ponuditi. Smatram da svi oni koj još nisu konstituisali zajednice etažnih vlasnika čine krupnu grešku. U to će se uvjeriti kad konstituišu zajednice i prikupe prva sredstva.

admin

 • Administrator
 • Starosjedilac
 • *****
 • Poruke: 1599
  • Javna tribina građana Pala
Odg: Osnivanje zajednice etažnih vlasnika (ZEV)
« Odgovor #11 poslato: 27. 05. 2012. u 22.10 »
Hvala Kosti na iscrpnom komentaru.
Arhimed: "Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomjeriću svijet"!!!